Friday, March 25, 2011

Rumah Bersepah Dengan Toys?


NM nak kongsi tip yg satu ni, taula kan NM ni jenis yg xboleh tgk satu2 benda dok di tempat yg slh, jadi NM perlu fikir mcm mana nak ajar Lil Qhal supaya die tak sepahkan toys die di merata2 tempat, dari dapur, bilik tidur, ruang tamu, ruang makan….bla bla bla bla la kan…(mcmlah rumah besar sgt!)

Masa die start pandai meniarap (kira2 umur 3 bulan kot) NM mula trained die main kat satu tempat ja.  Tempat tu NM namakan “Lil Qhal Private Place” muahaa muahaa!!.  Dekat situ, NM letakkan semua barang2 die, such as die punya mini wardrobe, toys, teddy bear and etc lah kan…




Lil Qhal Private Place

Bila dia nak main jek, NM akan srh die masuk dlm bilik ni….amalan ni perlulah continuously, and now kami dh nmpk kesan yg amat baik bile Lil Qhal tak main di tmpt lain dlm rumah selain dr dlm bilik tu. 

Adalah jgklah skali skala dia dok sorong truck, motor, car die kt depan TV sambil watch Brainy Baby Show atau tgk favorite cartoon die.  But I guess itu normal la…xkan toys tu die tak carry ke mana-mana kan.  Yg best tu bile die hanya akan punggah bakul2 toys dia dlm bilik kecil tu saja. Ehem ehem!! 

Bila kawan2 die dtg, (cousin, anak2 jiran, relatives) dia akan ajak kawan2 die tu main dkt dlm private place die tu laa kan..Maknanya dia faham itu playground die.

Betulah kata orang tua-tua,  “Lentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya”. Cuma satu jek pesanan, klu bg anak toys, jgn lupa pasal buku jugak..takut nnti anak dh addict dgn toys dh xmau sentuh buku.  Bagi balance ok.  Semoga kita sama2 berjaya jg parent yg “SUPERB” okJ

Alhamdulillah.  Lil Qhal, terima kasih kerana menjadi MIRZA untuk Mommy & Daddy!

Salam from NM.

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget