Thursday, March 31, 2011

Salah Erti Dalam Percakapan

Lelaki dan wanita dua insan yang saling memerlukan. Namun perbezaan ketara di antara makhluk berdua ini ialah lelaki bercakap hanya perkara yang ringkas tetapi wanita pula lebih meleret-leret sehinggakan ada kalanya timbul masalah dalam sesuatu hubungan.

Berikut bebrapa perkara yang lelaki cakap tetapi sering disalah erikan oleh kaum wanita :-

LELAKI CAKAP :

” Saya ingin keluar dengan kawan-kawan.. ”

APA YANG WANITA FAHAM :

Kalau berjumpa kawan-kawan mesti lelaki akan memperbualkan hubungan anda yang semakin mesra dan saling menyayangi.

KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :

Bila keluar bersama kawan-kawan, wanita biasanya akan berbincang pasal teman lelaki masing-masing. Mereka akan bercerita akan kelebihan teman lelaki dan apa juga hal yang berkaitan dengan mereka. Pada hal lelaki sebenarnya tidak akan menyentuh langsung akan hal ini bila keluar dengan kawan-kawan mereka kerana hal ini dianggap remeh temeh kerana lelaki lebih suka bercerita tentang bola sepak, teknologi terkini dan sebagainya.

APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :

Bila anda ingin keluar dengan kawan-kawan, beritahu terus terang dengan pasangan, siapa kawan anda, bagaimana sikap mereka dan kalu boleh beritahu dengan lebih terperinci supaya wanita fahan dan tahu yang anda sebenarnya tidak akan bercakap hal mereka sebenarnya.

LELAKI CAKAP :

” Dia hanya kawab biasa..”

APA YANG WANITA FAHAM :

Kawan biasa atau kawan luar biasa yang boleh dibawa ke ranjang.

KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :

Ramai wanita tidak mempercayai lelaki apatah lagi bila lelaki keluar berdua-duaan dengan wanita lain tanpa kehadiran kekasih. Ini kerana lelaki biasanya jenisyang suka mengambil kesempatan di atas kelemahan seorang wanita.

APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :

Apabila anda hendak keluar bersama kawan-kawan perempuan yang lain tanpa kehadiran kekasih, pastikan anda memberitahu pasangan dengan jelas dan terang, dengan siapa anda keluar, namanya apa, tinggal di mana, bagaimana hubungan anda berdua dan sebagainya agar kekasih tidak terasa dirinya ditinggalkan atau diabaikan.

LELAKI CAKAP :

“Senyuman anda cukup menawan hati (atau memuji apa saja berkaitan bentuk tubuh kekasihnya)”

APA YANG WANITA FAHAM :

Tentu lelaki sudah melakukan kesalahan dan sebab itulah beria-ia memuji.

KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :

Lelaki terutama yang bukan jenis romantis, biasanya sangat jarang memuji teman wanitanya mahupun juga isteri. Namun apabila lelaki tiba-tiba memuji, seolah-olah ada sesuatu yang lelaki kehendaki atau telah melakukan kesalahan yang menuntut permohonan maaf daripada pasangannya. Justeru itu bila lelaki mula memuji, tentua ada yang tidak kena.

APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :

Tidak dinafikan, lelaki memang sudah dilahirkan sebagai makhluk yang menggunakan akal fikiran tatkala mengeluarkan bicara. Mereka hanya akan bercakap perkara yang perlu atau penting sahaja dan tidak akan meleret-leret malah ada sesetegah lelaki juga yang tidak romantis dan tidak suka cakap benda yang meleret-leret. Justeru itu, niat anda ingin memuji pasangan tidak salah, kalau boleh lakukanlah selalu agar pasanganatau teman wanita anda tidak beranggapan yang anda memuji mereka ketika berkehendakkan sesuatu sahaja. Pamerkan keikhlasan hati tatkala memuji dan barulah pasangan rasa dihargai.

LELAKI CAKAP :

“Masakan yang anda masak mengingatkan saya kepada mak…”

APA YANG WANITA DENGAR :

Anda mahu membandingkan saya dan mak awak sebenarnya.

KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :

Kadangkala wanita rasa terdesak apabila lelaki atau suami sering memuji masakan emak mereka dan tidak pada masakan yang anda masak. Memang sifat semulajadi wanita yang sering suka membanding-bandingkan, siapa yang paling cantik, paling kurus, paling menawan dan sebagainya dan semua ini dianggap sebagai satu perlawanan yang harus dimenangi.

APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :

Sifat semulajadi wanita yang tidak suka dibandingkan dengan sesiapa hatta ibu mertua atau sebagainya. Justeru itu, apabila anda ingin memuji pasangan, beritahu bahawa masakan yang dimasaknya sangat enak malah melebihi keenakan yang dimasak oleh emaknya sendiri.

LELAKI CAKAP :

“Sekadar menelefon dan mahu bertanya khabar…”

APA YANG WANITA DENGAR :

Apa bukannya mahu bertanya khabar sebaliknya mengesyaki mereka sesuatu.

KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :

Sama seperti wanita yang memiliki sifat cemburu agak keterlaluan, wanita juga berfikiran sama apabila seseorang lelaki menelefon dan bertanyakan khabar walaupun anda baru saja bertemu sebentar tadi.

APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :

Sebelum menelefon bertanyakan khabar atau sekadar bertanya “hai” pastikan anda mempunyai alasan yang kukuh untuk menelefon pasangan agar mereka tidak curiga tujuan anda menghubunginya. Kalau boleh mesti ada cerita dan jangan sekadar mahu berbual kosong sahaja.

Artikel dipetik daripada: http://www.petua.org/

Rahsia Tangan Isteri

Bagaimana petua org tua2 dpt membantu kita membina rumahtangga yg harmoni serta penuh kasih sayang.InsyaAllah, dipermudahkan kita oleh NYA mendapat petunjuk dan jalan.

Begitu juga membasuh pakaian, kalau dapat, memang sekarang rasanya 95% dari kita semua ada mesin basuh,ok tak apa suruh maid basuh baju kita, tapi yg ‘kecik’2 terutama kita punya dan suami tu, sebaik2nya kita basuh sendiri. Sedapat mungkin bila kain baju sudah dibasuh dan siap diangkat, masa melipat pun,kita pilih yg patut kita lipat dan uruskan sendiri.(ada rahsia tu).
Juga bilik. Bilik tidur kita sepatutnya adalah kawasan larangan terutama kpd penbantu rumah. NO ENTRY !!!!. Apa pun yg ada didlmnya adalah hanya dlm pengetahuan kita dan suami.Terutama tempat tidur (katil), minta sangatlah kita yg bergelar ISTERI ini yg mengemasnya.Usah sesekali dibiarkan pembantu yg menguruskannya.(ada rahsia tu)

APA RAHSIA NYA?

AIR TANGAN...itulah rahsianya, air tangan kita sebagai isteri dan sebagai ibu. Tak ada cara yg saintifik yg mampu menjelaskan kehebatan serta ‘powernya’ air tangan seorg ibu dan isteri itu terhadap keluarganya, tapi dapat dijelaskan melalui kaedah rohaniah. Kalau kita masih keliru dan kurang yakin, cuba kita fikir (bagi yg merantau selalunya terasa sangat), kita sering teringat masakan ibu, kemana pun kita pergi dan bertemu dgn masakan yg serupa, namun rasanya masih tidak dapat menyamai dari apa yg terhidang hasil ‘air tangan ibu’. Walaupun sekadar mee maggie!!!.

Begitu juga memberi makan anak, suapan kemulut anak dgn tangan kita itu membawa banyak kesan yg akan hanya kita nikmati 10 - 15 thn akan datangnya. Bila anak2 sudah pandai bergaul sendiri, sudah tahu memilih teman, kebanyakan mereka ‘kurang mendengar’ apa yg kita ibu bapa pesan dan ingatkan, namun baraqah dari ‘air tangan’ (usaha ibu bersusah payah mendidik dan menyediakan keperluan anak2) sedikit sebanyak, kalau pun anak2 itu ingin mengikut ‘kehendak sendiri’ namun dia, Insya Allah pada akhirnya akan tetap mencari ‘restu siibu’ dlm hidupnya. Pecayalah.

Tak dapat lakukan sepanjang hari kerana kita bekerja, mungkin pada sebelah malamnya kita dapat lakukan,sekurang2nya sekali sehari pun memadai, kalau dapat selalu lebih baik lagi. Sebab dgn suapan kita itu sambil kita berdoa ‘ air tangan’ yg masuk keperut anak, Insya Allah akan membentuk darah daging yg baik, berkat doa dan tangan ibu.

Kebajikan Suami juga, kenapa harus biarkan pembantu yg beriya2 menggosok baju dan seluarnya, melipat pakaian dlmnya. Kita isteri, sentuhan kita pada brg2 suami sebenarnya ada ‘roh’ nya, jika ‘roh’ itu sentiasa di belai oleh org lain.apa akan jadi, sudah pasti daya tarikan itu beralih arah. Tu sebab kadangkala terjadi suami yg segak kacak dan tampan serta isteri yg jelita, bekerjaya hebat serta pandai pun, bermadu dan madu nya pula hanya seorg pembantu rumah yg rupanya alahai… (ni bukan kes menghina fitrah rupa manusia yg dijadikan Allah swt, ini kes nak menunjukkan bahawa si isteri jelita pun, kalau kurang beri perhatian dan belaian suami boleh berubah angin!!!).

Jadi berhati2lah dlm mengizinkan org lain menguruskan barangan / kebajikan suami. Begitu juga dlm hal makan minum, kan sudah dipesan org tua bahawa nak jaga suami jaga perutnya terlebih dahulu. Dan antara dua lututnya… (syahwatnya). Insya Allah, suami sentiasa sayang dan merindui kita. Bayangkan suami balik dari kerja, sudahlah lapan jam diluar, makan mungkin beli di kedai, dah tentu org masak. Balik kerumah pun kita minta ’sunarti’ buatkan air???. So bila masa kita dapat ‘belai roh’ suami agar dekat dgn kita??? Jadikalau setakat secawan / seteko air, tolonglah buat sendiri.
Penat usah cerita, semua kita penat, samada bekerjaya diluar atau sekadar surirumah. Namun itulah salah satu cari beribu2 cara yg boleh diguna pakai. Yg kadangkala kita anggap remeh serta tak masuk akal.

Lagi satu bab pakaian kecik, kalau org moden2 sekarang mungkin dia rasa … apalah mana ade logik, tapi cuba kita lihat org tua dulu2 kat mana agaknya dia sorok pakaian dlm dia ya? Tak kan tak pakai pula kan, tapi kalau mereka basuh pun mereka sidai dlm satu tempat khas jauh dari penglihatan org lain. Masa saya kecik2 dulu, nenek sidai pakaian dlm dia, dibelakang rumah, dlm satu ruang yg berpagarkan mata punai dan terbuka (berangin) so, semua yg kecil2 (pakaian dlm) nenek sidai disini, jauh dari penglihatan org ramai yg lalu lalang. Sampai hari ini ibu juga sidai pakaian dlm berasingan dgn baju2 lainnya.

Berbanding kita sekarang, sidai pakaian dlm,bergayutan diampaian dan kalau duduk apartment lagiseronok, sidai di ruang yg menghadap kejalan raya lagi… semua mata boleh memandang. Sorok2lah sikit…malu org tenguk…tak boleh bagi alasan tak ade ruang cuba adjust, … kita buat diakan, bukan dia yg buat kita. Pakaian dlm ini (maaf TM kena berterus terang sikit… tapi rasanya masih bahasa yg berlapik) bekas kita ‘menyorokkan’ aurat (bahagia sulit) kita suami isteri. Sekali lagi, sebaik2nya dijaga / diurus hanya oleh si isteri. Usah sekali2 membiarkan maid / pembantu membasuh (walau guna mesih) dan menyidai lalu melipatkannya. Bukan payah sangat pun, saiznya pun kecik2 saja ye tak…kenapa musti bagi org lain ‘menguruskannya’???

Dan ini yg paling penting, bisik nenek ke telinga, “bilik tidur kamu ibaratkan tubuh kamu sendiri, usah dibiarkan orang lain menyentuhnya sewenang2, rahsia suami isteri ada didlmnya terutama di katil (ranjang). Jadi usahankan sedapat mungkin tangan sendiri yg mengemasnya!!!. Betul juga tu, bukankah saban malam kita bersama suami baring disitu, ‘bersama’ juga disitu, justeru ‘roh’ yg ada pada nya hanyalah antara suami dan isteri, peliharalah ‘keserasian dan hubungan mesra antara keduanya agar kekal sampai bila2.

Artikel dipetik daripada: http://www.petua.org/

Tuesday, March 29, 2011

New Arabic Makeup Trends


NM nak cuba makeup mcm ni weekend nnti, hope menjadi..klu jadi NM akan share kt blog ni ok?  Nampak mcm tak susah sangat...apa2 pun kita cuba dulu erk.  Siapa nak jadi model? angkat kaki.......!



Arabic makeup is best known for its dramatic emphasis on eyes and lips. This particular makeup style consists of dark and dramatic eyes, bronzer and bold lip colors. While many individuals believe that the goal of wearing makeup is to subtly emphasize your features, Arabic makeup takes a much bolder approach.

The Arabic culture seems to be stylish, attractive, and mysterious. Gets all the sensual arabic look applied into your makeup using our tips and guidance to take advantage of the magical arabic image.




Explore the latest awesome and elegant arabic makeup styles and trends for different occasions and functions.  For more info, please log to http://www.sheclick.com/

4 Ways To Have a Smart Baby

1. Talk to your baby

This may seem obvious, but, particularly with the first born, it is easy to fall into a pattern of performing the household chores in silence while your baby watches from his swing or baby seat. Speak clearly and look at your baby while you speak. Tell him about what you are doing. If you are cooking supper, you can introduce him to food words, words describing kitchen utensils and appliances, and other words such as slice, chop, or mix. You just might be able to distract your child during what may be a cranky time. Use simple sentences and gradually introduce descriptive words. Baby talk is fine! Talk in a sing-song voice if you want. Play with words and vary your expression. Have fun with your baby!

2. Read to your baby from birth

Find a comfy rocker, prop your baby in the crook of your arm, and pick out a favorite picture book. (See some suggestions on this page.)  Point to the pictures and describe what you say. A book before naps and bedtime is a pleasant routine and a nice way to wind down for sleeping. Vary your tone of voice and pause for your baby to enjoy the pictures.  Remember, reading is not limited to books. When you are stopped at a stop sign – show your toddler the word STOP, read KIX on the front of the cereal box, DELI in the grocery store…. (My children were all very pleased with themselves when they realized they could read the word PIZZA)  Soon your infant should become gifted preschooler with reading skills and comprehension beyond those of their peers.

3. Listen to music

There are many tapes and cd’s on the market today which encourage early learning in our babies such.  Children can also learn go through your own music collection and pick out what you like best. Sing along or dance-along just for fun. Remember to keep the volume low to moderate. Also it is never to teach your child to play an instrument, to sing or just have them listening to classical music in their cribs.

4. Infant Toys

Textured toys, mobiles, activity centers, unbreakable mirrors, black and white line drawings, squeaky toys….just because your baby may not be sitting or holding things yet, should not stop you from playing with her. Talk to her and hold objects in front of her showing her the different sounds and letting her touch the variety of textures. This stimulation is wonderful for infants. Later, balls, stacking bricks, and other engaging toys are excellent. It is a good idea to give your child one or two toys at a time and trade them in for others when you notice his attention start to fade.  Show your child how the toy works and then leave them to explore it on their own. Not all toys have to be expensive or bought.  

Sources: http://www.preksmarties.com/

Monday, March 28, 2011

1st Tier Seat for Nostalgia Dato’ Siti Show!

Alhamdulillah, angan2 NM yg satu tu dah jg nyata bile dapat tau tiket nk tgk show Nostalgia Dato’ Siti dah dlm tangan.  Yg lg best bile dpt seat depan skali which is kita panggil die 1st tier..belakang table VIP gitu…..yeslah..

Insyaallah NM akan dok table No. 30, harga tiket tu adalah RM494.  Ermmmm, jadi tak sabor2 nk tunggu 5 April 2011 la pulak.  Apa2 pun TQ so much2 pada company NM yg mmg  prihatin ni…kuang kuang kuang! Yg penting big boss dh bg keizinan. Ehem ehem!

NM skang ni dah mulalah berangan2 nak pakai baju apa time show tu nnti.  Dah mcm NM yg nk perform kat depan lak.  Apa2 pun kena make sure, camera harus penuh baterinya nnti…appearance mesti kena cantik2 sbb sure nk ambik gambor ngn si cantik, manis, jelita & cute.. Dato’ Siti.


Oklah…NM nak sambung buat kerja…NM rajin tau hari ni sebab dh dpt rest yg cukup last weekend!

Cheers.

Friday, March 25, 2011

Rumah Bersepah Dengan Toys?


NM nak kongsi tip yg satu ni, taula kan NM ni jenis yg xboleh tgk satu2 benda dok di tempat yg slh, jadi NM perlu fikir mcm mana nak ajar Lil Qhal supaya die tak sepahkan toys die di merata2 tempat, dari dapur, bilik tidur, ruang tamu, ruang makan….bla bla bla bla la kan…(mcmlah rumah besar sgt!)

Masa die start pandai meniarap (kira2 umur 3 bulan kot) NM mula trained die main kat satu tempat ja.  Tempat tu NM namakan “Lil Qhal Private Place” muahaa muahaa!!.  Dekat situ, NM letakkan semua barang2 die, such as die punya mini wardrobe, toys, teddy bear and etc lah kan…




Lil Qhal Private Place

Bila dia nak main jek, NM akan srh die masuk dlm bilik ni….amalan ni perlulah continuously, and now kami dh nmpk kesan yg amat baik bile Lil Qhal tak main di tmpt lain dlm rumah selain dr dlm bilik tu. 

Adalah jgklah skali skala dia dok sorong truck, motor, car die kt depan TV sambil watch Brainy Baby Show atau tgk favorite cartoon die.  But I guess itu normal la…xkan toys tu die tak carry ke mana-mana kan.  Yg best tu bile die hanya akan punggah bakul2 toys dia dlm bilik kecil tu saja. Ehem ehem!! 

Bila kawan2 die dtg, (cousin, anak2 jiran, relatives) dia akan ajak kawan2 die tu main dkt dlm private place die tu laa kan..Maknanya dia faham itu playground die.

Betulah kata orang tua-tua,  “Lentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya”. Cuma satu jek pesanan, klu bg anak toys, jgn lupa pasal buku jugak..takut nnti anak dh addict dgn toys dh xmau sentuh buku.  Bagi balance ok.  Semoga kita sama2 berjaya jg parent yg “SUPERB” okJ

Alhamdulillah.  Lil Qhal, terima kasih kerana menjadi MIRZA untuk Mommy & Daddy!

Salam from NM.

Thursday, March 24, 2011

Melepas Lagi


Eloo..

Lunch time td NM pglah  membersih dan of course menyucikan mata di Ampang Park.  Sedang dok melalui jalan bawah tanah dekat LRT Stesen Ampang Park tu, macam biasa.. ada byklah booth yg jual baju, kasut, shawl. aksesori dan macam2 lagilah. (kesimpulannya barang2 pompuan ok…)

Tiba-tiba mata NM stucked dkt sehelai dress labuh berwarna putih ni.  NM terus tnye kat member..cantik tak weyh?  "Wah nice dress la wei, gila tak cantik!"..Bile member pun dh ckp cun tu, NM lglah confident.  Siap test2 bagailah kat cermin kecik tu.  Mmg cantiklah sgt (mata aku lah ye, mata org tak tau..fine).  Apatah lg NM sekarang tgh addict dgn skirt!! No more jeans buat masa ini…rupa long dress yang begitu mahal tu lebih kurang mcm ni lah ye.

Atas lebih kurang mcm ni..ropol tu penting, pakai dengan inner, sure santek banget!

bawah die macam ni lah..ada ropol2 yg sgt cute, pakai pulak ngan sandal yg rata, superb!
Lepas dh confident cantik konon, baru teringat dlm wallet ada 2 hengget jek. Harga dress tu tau berapa? RM150……………………eh silap RM15 jek tau……..lepas tu merayulah kt minah indon yang jual tu.  NM ckp kt die, “Boleh tak simpan dulu dress ni, in one hour time I dtg bayar, xde cash sekarang”  Minah indon pun berfikir sekejap. “Bolehla kak, klu akak tak dtg dlm 1 jam sy sangkut balik dress ni kt depan ok”  NM dah yakin benar NM akan dpt grab dress tu dlm masa 1 jam lagi ok, sebab nk pg withdraw duit dulu dkt Ampang Park yang hanya sejengkal tu.

Selepas 1 jam, NM bergegaslah ke situ semula dgn member pg tmpt tadi. Baru bukak wallet nak bayar RM150 tadi…eh silap RM15 tadi…minah tu boleh ckp apa tau?  “Kak, maap ya, sy pg toilet tadi, kawan sy sudah jual skirt tu”..NM jawab kat die “fine!!!!!!!!!!!!” member NM siap cakap “Mana kawan awak yg jual dress tu??”….NM terus ajak kawan NM blah sebab nnti dua2 pun kena high blood pressure ok…esok MC kan payah tu?

Luluh hatiku……………………………………….mood sekarang adalah merajok dengan Minah Indon tu………..patutkah?

Sekian, terima kasih.

Tuesday, March 22, 2011

Yang Ku Sayang

Hi everyone,

Entry kali ni just nak share pasal barang-barang  yang NM suka, sayang, penting, bagus, dan tak buleh ke mana-mana tanpa barang-barang ni semua.

Bukan nak over expose, cuma nak share dengan you all saje. NM ni suka sangat pada barang yang bagus tapi haruslah tidak terlalu mahal dan mampu dimiliki oleh sesiapa saja!

Citer banyak tak gunalah kan, Yang Ku Sayang itu adalah..tadaaaa...!

yang ini top priority sebab mataku sepet, harus ada ini selalu

oh, yang ini juga amat penting, blusher tak buleh guna yang terlalu murah atau tiruan,
nanti hasilnya tdk even.

yang ini bagus utk NM sebab bulu mataku sikit amat, so ianya boleh buat lashes nampak tebal

yang ini apatah lagi, boleh beli dgn harga serendah RM18! But hasilnya memang superb

yang ini pun sama, boleh dapatkan dengan harga serendah RM8

yang ini lebih kurang RM50, boleh dapatkan di Watson ke Guardian ke..bagus tau!

Oklah you all, NM nak sambung kerja yang tergendala sebab kurang mood sebentar tadi.  Hope you guys ala-ala happy jugak bile baca entry kali ni (entah apa2 entah, xde maknanya..)

Hugs & kisses from NM.

Secretaries Week Nostalgia Dato' Siti Nurhaliza

Hi everyone,


NM mulakan pagi yang sejuk ni dengan cerita yang agak suam-suamla kan. Malas betullah nak bangun pagi sebab hujan dah mula turun sejak subuh, kalau sambung tido memang layanlah.  Tapi apakan daya, kerja harus diutamakan.   Oleh kerana kerja jugalah NM kepingin benar nak hadir ke satu event ni.  Tak tahulah hajat tu kesampaian atau tak. 


Apa-apa hal pun, masa celebrate Secretaries Week 2010, NM berpeluang layan live show Anuar Zain, memang bestlah, sangat profesional dan boleh bg 4 bintang untuk  live shownya.  So for this year NM kepingin banget nak pergi live show Dato' Siti Nurhaliza pulak. 


Bukan apa, rasanya rugi jugaklah kalau sebagai peminat but kita tak pernah pergi tengok show dia kan. Bofore this, NM hanya pernah jumpa Dato' Siti masa dia singgah kat Watson di Semua House untuk promote product Simply Siti die (walaupun NM tak pakai product die ni kan) but pergi jugaklah terjah Semua House tu sebab nak tengok die.


Honestly dia biasa2 saja, xdelah make up tebal 3 inchi, but still kenakan make uplah kan...sweet gitu..so apa-apa hal pun NM akan cari jalan bagaimana caranya untuk mencapai hajat yang satu ni.








Minggu setiausaha bersama Dato Siti akan diadakan di Matrade Exhibition & Convention Centre, Jalan Duta, Kuala Lumpur pada 5 April 2011 berkonsepkan nostalgia. Emceenya adalah Dee.

Tiket berharga RM 340 sehingga RM 550 telah pun mula dijual dan kalau you all juga nak buat tempahan bolehlah buat menerusi talian 03-26939233 sambungan 8023 atau 8017. (kalau masih ada lagilah kan)

Semoga entry akan datang, NM boleh story mory pasal live show ni ok.
ok, guys, NM nak sambung kerja sudah.  Semoga anda semua rajin bekerja hari ini macam NM.

Hugs & kisess from NM.

 


Monday, March 21, 2011

Brainy Baby

Hi everyone,

Bagi entry kali ni, NM just nak share dengan you all pasal DVD ni. Ianya lahir melalui bacaan NM sebelum-sebelum nilah. Oleh sebab NM ni adalah working mommy yang sibuk (mcm isteri PM...tett!!) so NM rasalah xde banyak masa sangatlah untuk seat and spent time dengan anak NM yg sorang tu, mestilah Lil Qhal.  Maksud NM tu adalah untuk seat down, focus dan ajar die setiap masa.  Bukanlah sampai takde masa langsung ye, cuma dengan adanya approach DVD ni ke atas Lil Qhal, NM rasa ianya amat berkesan..Alhamdulilah semuanya pastilah dengan izin Allah S.W.T.

At least sementara NM dok cooking kt dapur ke, NM sedang kemas rumah ke Lil Qhal boleh terus mengasah brain dengan menonton DVD ni.  Kalau you all juga nak cuba pada anak masing-masing, memang highly reccommeded lah sebab apa? Sebab NM rasa ia memberi impak yang cukup besar bagi anak kita sejak lahir sampai dia mula bersekolah nanti.

Bukanlah nak agungkan sangat cara Mat Salleh didik anak diorang, tapi yang baik dan bagus tu, tak salah kita buat contohkan?  Mereka boleh train anak-anak untuk berdikari sejak kecil dan bermain dengan cara yang "pintar".  Mesti you all nak tahu jugaklah apa pulaklah impak pada Lil Qhal? Pencapaian setakat ni, dia boleh  bercakap (menyambung 2 perkataan) pada usia belum sampai 2 tahun! dan dia juga sudah boleh kenal mcm2 benda even kami (momy & dady) belum ajar lagi pasal benda2 tuh semua. Alhamdulilah.. harapan kami agar ilmu yang dia peroleh ini berterusanlah..sampai sekarang ni kami dah takde lagi favorite TV show, sbb TV fully controlled by him. He knows which remote used to switch on his fav Brainy Baby Show!! even we've got 5 remotes control!

Macam biasalah cerita banyak tak gune jugak, enjoy the pic jeklah, by the way, kalau you all nak dapatkan DVD ni boleh cari di Butik Anakku atau mana gedung membeli belah of course dekat Baby & Kids Corner lah, dengan harga RM26.90 (klu tak silap NM ye...) atau boleh juga ke website ini http://www.brainybaby.com/ untuk sebarangn maklumat lanjut ya.




Hugs & kisses from NM.

Simple Makeup By NM Touch

Hi everyone,

Kali ni NM nak share teknik make up utk keluar dating (auta jee!)..Oh sebenarnya bukan utk dating saja, jg sesuai utk ke tempat-tempat lain spt nak hangout dgn  buddies ke, nak pg majlis kahwin ke, or nak pg jumpa bakal mak mertua pun boleh jugalah. 

Nak jumpa orang-orang penting ni tak bolehlah muka tak bermaya kan, so kita kena highlight sikit bagi muka nampak fresh dan bersemangat gitu. TAPI jgnlah over pulak ye, mcm opera cina nnti mak mertua terus reject:( oklah citer banyak tak guna, enjoy the before after picture okez!





Sekarang, barulah akan rasa lebih confident nak bertemu dengan sesiapapun!  Oklah makeup ni adalah berdasarkan request oleh model NM ni iaitu Erin Sha. Beliau kata nak guna color smokey eyes. So NM pun gunekanlah color seperti grey, black, brown dan blue utk teknik makeup kali ni. 

Kalau untuk dinner atau wedding kita akan tebalkan sikit lagi warna-warna di bahagian mata, pipi dan lipsticknya ye.  Yang bagusnya, kulit muka Erin Sha takde masalah yang serious, cuma perlukan concealer untuk cover bekas parut jerawat yang nipis.  Lain-lain hal tak menjadi masalah, so senanglah tugas NM.

Pemakaian fake eyelashes juga perlu, tetapi harus diingat janganlah ambil lashes yang terlalu tebal macam nak buat catwalk pulak ye. Oklah, sebarang pertanyaan lanjut, feel free to email me or just leave a comment.

Hugs & kisses from NM.

Thursday, March 17, 2011

Lost World of Tambun

Percutian singkat di Lost World of Tambun, Sunway City, Ipoh.  This place very near lah dengan rumah family in law, will take about 10 min jek nak sampai..bestla juga, cuma NM rasa ticket masuk RM36 for adult agak mahal compared to Bukit Gambang Resort City dekat Pahang tu ye (kira oklah tu, nak murah mcm mana lagi).  Qhal FOC ok sebab dia masih kecil lagi. 

Orang yang paling happy surelah Qhal & Fiqah (his cousin).  Let's enjoy the pictures ya, citer banyak tak gunalah kan..cheers!


@ main entrance, see lah anak2 yg ecxited nak swimming

dah tak ingat lagi pada momy & daddy

he love swimming

oh! "bestest" time they ever had
   Hugs & kisses from NM.


Heros

Dear Abah,

You are the true hero in my life, no words can descrice how much I love, Abah, dirimu tiada ganti..semoga hidupmu terus dirahmati dan diberkati olehNya..
Kasih, kenanganku
Ingatkah saat saat dulu
Kasih, apakah dirimu
Merasakan semua itu

Ke mana pun langkahku pergi
Ku masih melihat bayanganmu cintaku
Dan kemana pun arah anginku berlari
Hati ini masih kau miliki

Lelaki ini yang selalu mencintamu
Selalu, tanpa ragu
Lelaki ini yang selalu memuja
Hanya dirimu
Yang bertakhta dalam sanubariku
Sanubari ku
Aku yang mencintakan mu
Hanya dirimu…

Karena cintaku, tak berbatas waktu
Karena cintaku, tak mengenal jenuh hatimu
Hatimu…
Dear Hubby,

Kau & aku tahu siapa kita..
Thank You For Loving
It's hard for me to say the things
I want to say sometimes
There's no one here but you and me
And that broken old street light

Lock the doors
We'll leave the world outside
All I've got to give to you
Are these five words when I

Thank you for loving me
For being my eyes when I couldn't see for
Parting my lips when I couldn't breathe
Thank you for loving me
Thank you for loving me

I never knew I had a dream
Until that dream was you
When I look into your eyes
The sky's a different blue

Cross my heart
I wear no disguise
If I tried, you'd make believe
That you believed my lies

Thank you for loving me
For being my eyes when I couldn't see
For parting my lips when I couldn't breathe
You pick me up when I fall down
You ring the bell before they count me out
If I was drowning you would part the sea
And risk your own life to rescue me, yeah

Lock the doors
Leave the world outside
All I've got to give to you
Are these five words when I

Thank you for loving me
For being my eyes oh, when I couldn't see
You parted my lips when I couldn't breathe
Thank you for loving me

When I couldn't fly
Oh, you gave me wings
You parted my lips when I couldn't breathe
Thank you for loving me
Dear Son,

Kau bakal pemimpin dan anak yang baik, semoga kau terus membesar menjadi anak yang sempurna untuk Dady & Momy..


Qhaleef Mirza - 20th May 2009


NM In The House

Dear all my new2 cyber friends,

NM & anda tahu....

NM baru di arena ini..intronya haruslah kenalkan siapa NM kepada anda semua.  Just call me Nouri Mirza dan terimalah NM sebagai rakan baru anda di dunia blogging ni ya.

Tidak banyak tidak, ada 6 perkara saja yg anda perlu tahu tentang NM:
  • Simple (aja, aja..)
  • Easy going (bagi yg sudah kenal, pasti sudah tahu)
  • Love to read and to share (yg baik2 aja ok)
  • Love make up/grooming/fashion (yelah tue)
  • Love to cook (bila mood mari saja)
  • Love to make friends (tidak pilih2 sangatlah)
Itu sajalah intro buat pertama-tama kali ni:)  Harus try & error lagi untuk lebih expert lor..

Jumpa NM lagi di next entry ya, and I will make sure this is not just an "empty" blog.  I will come up with a lot more interesting story (interestinglah for me!)

Hugs & kisses from NM.
There was an error in this gadget