Friday, June 1, 2012

SUGAR CONTROL SET

Penyakit kencing manis semakin menular dikalangan orang ramai tetapi ramai yang tidak sedar mereka mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapatkannya.  Menurut Persatuan Diabetes Malaysia, sebanyak 1.2 juta rakyat Malaysia menghadapi penyakit kencing manis.

Penyakit kencing manis membawa kepada:
  • Penyakit jantung
  • Penyakit buah pinggang
  • Luka lambat sembuh dan
  • Hilang fungsi saraf
Set Sugar Control Shaklee membekalkan nutrisi lengkap untuk meningkatkan kesihatan penghidap kencing manis.

Kebaikan:
  • Mengekalkan paras gula sihat dalam darah
  • Melegakan rasa kebas dan semut-semutan
  • Membantu menyembuhkan luka
Apa yang terkandung dalam Set Sugar Control?

1) Energizing Soy Protien - Vanilla

Kelebihan ESP ini ialah;
Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu. menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)

Lelaki : melindungi dari any disease (heart, cancer etc)

Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.

Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

2) Vita-Lea Iron Formula

Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif.  Mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang  diperlukan oleh orang dewasa. Penggunaan harian boleh meningkatkan kesihatan secara menyeluruh, menyokong jangka hayat hati, usus dan mata, meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi dan boleh memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas.

3) GLA Complex

Digunakan ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. Merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yg digunakan oleh badan untuk membentuk badan mengawaltelur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari ini adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara intergriti sel.

4) AlfaAlfa Complex

Kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium, fosporus, zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin.

5) Vita-C

Antioksidan yang kuat, merupakan nutrien yang mempunyai fungsi menyeluruh yang dapat      menyokong kesihatan jantung, imun, keutuhan sel serta kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan pembuluh darah.

6) Zinc Complex

Perlu untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan dan bertindak sebagai metabolik semulajadi. Zinc juga dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan.

Banyak lagi perkara yang nak saya kongsikan dengan anda sebenarnya. Tapi cukup dulu untuk hari ini. Jika anda memang mementingkan kesihatan diri,  anda harus memilih untuk mengamalkan set sugar control ini. Inginkan maklumat lanjut boleh terus email saya di nourimirza09@gmail.com atau call/sms di 019-2878326. Harga yang terbaik untuk pelanggan-pelanggan saya juga. InsyaAllah, niat yang suci akan membuahkan hasil yang anda hajatkan.

Thursday, May 31, 2012

BREASTFEEDING SET





Ramai dikalangan ibu-ibu yang menyusukan anak sangat berpuas hati dengan Supplement Shaklee, kerana bukan sahaja untuk tambah susu malahan juga ibu-ibu merasakan badan mereka makin sihat dan tidak berasa penat walaupun seharian bekerja dan menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan juga isteri. Malahan ada juga ibu-ibu yang merasakan kulit semakin cantik dan badan semakin slim. banyak betul kebaikkan Shaklee Breastfeeding Set niapa yang terkandung dalam set ini, jom kita lihat satu per satu.


B Complex

B Complex mengandungi semua jenis vitamin B termasuk yang famous, asid folik. Seorang ibu menyusu memerlukan vitamin B untuk metabolisma, menukarkan makanan kepada tenaga, mengurangkan stess dan menghasilkan susu. Bukan saja ibu hamil, ibu menyusu juga perlukan asid folik. Membantu meninggikan sistem pertahanan badan,membantu mengurangkan stress dan bertindak sebagai penenang.

Vitamin C (Sustained Realesed Vita-C)

Mencegah kelenjar daripada rosak & berdarah, penting untuk pembentukkan kolagen, bertindak sebagai anti-oksidan, bertindak mengikut pelepasan masa. Keunikan vitamin C Shaklee ialah, ia Sustained Released iaitu dilepaskan secara perlahan-lahan. Vitamin C tidak dapat bertahan lama dalam badan kita, jadi badan kita perlukan vitamin sebegini untuk memenuhi keperluan harian.

Vita-Lea Iron Formula (Multivitamin)
Mengandungi vitamin dan galian yang diperlukan oleh tubuh badan manusia, formula lengkap dengan zat besi. Vita Lea adalah multivitamin dan multimineral, yang mengandungi 23 jenis vitamin mineral yang lengkap untuk keperluan harian. Membekalkan tubuh ibu dengan nutrient yang perlu agar ibu sentiasa sihat, cergas dan bertenaga. Dilengkapi dengan zat besi yang amat diperlukan oleh ibu yang menyusukan anak.

Alfalfa (Milk Booster)

Raja Segala Tumbuhan, sumber mikronutrion yang paling kaya, membuatkan sistem badan berjalan lancar, sebagai milk booster-bagi ibu-ibu yang menyusukan, membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan.
*Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE


Ostematrix (Kalsium Magnesium)
Dalam susuibu, antara kompisis vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu. Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period), mendapati susunya akan merundum. Ini disebabkan kekurangan kalsium di dalam darah yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.
Selain itu, kelebihan Kalsium Shaklee ialah:
  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf.
  • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan..


Energizing Soy Protien (Shaklee ESP)

Komposisi vitamin utama dalam susu ibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protien sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.


Banyak lagi perkara yang nak saya kongsikan dengan anda sebenarnya. Tapi cukup dulu untuk hari ini. Jika anda ibu yang bijak, anda harus memilih untuk mengamalkan set breastfeeding ini. Inginkan maklumat lanjut boleh terus email saya di nourimirza09@gmail.com atau call/sms di 019-2878326. InsyaAllah, niat yang suci akan membuahkan hasil yang anda hajatkan.


IA BERKESAN UNTUK DIRI SAYA, ANDA BAGAIMANA?

Testomoninya Adalah Diri Sendiri

Saya sudah mengamalkan makan suplemen kulit ni untuk bulan yang ke-5. Hasilnya untuk diri saya Alhamdulillah. Apa yang boleh saya katakan, jika saya tahu mengenai produk ini lebih awal, dah lama saya amalkan. Ini pun saya kira dah agak lewat.

Saya amalkan mengambil Vitamin C, Vitamin E, B Complex dan ESP pada setiap pagi selepas breakfast.  Sebelah malam pula saya ambil sekali lagi ESP dan GLA Complex sebelum tidur.  Berkat mengamalkannya secara berdisiplin ini saya dapat rasakan perubahan pada diri saya. Saya juga tak pernah lupa untuk minum air putih sekurangnya 2 liter sehari. Itu perkara MESTI BUAT dalam aturan jadual harian saya.

Hasilnya, saya rasa lebih segar, tidak mengantuk,bertenanga ketika melakukan kerja-kerja di pejabat dan di rumah. Selain itu juga, dah tentu kulit saya tidak lagi kering seperti sebelum ini. Masalah kulit kering saya agak kronik sehinggakan bila saya cuba guris dengan kuku pada lengan, akan nampak sisik putih terhasil. Pasti anda dah boleh bayangkan betapa hodohnya kan..?!

Tapi sekarang tidak lagi. Suami pun menyedari perubahan positif pada diri saya.  Walaupun saya bukanlah dikategorikan dalam jenis kulit yang putih mulus, tetapi saya rasa yakin dengan perubahan kulit saya sekarang. Ia semakin sihat dan lembab. Tiada lagi kulit kering dan parut-parut lama sudah kurang malah ada yang sudah hilang!

Paling penting saya dapat rasakan saya semakin sihat dan aktif! Tiada lagi istilah 'tired', kulit kusam dan semestinya bila semua ini tiada..saya boleh tampil yakin untuk uruskan suami, anak dan urusan di pejabat.

Tak lengkap rasanya kalau hanya cerita tanpa saya tunjukkan buktinya.  Terpulangkan kepada anda untuk menilainya. Sila abaikanlah apa-apa saja yg ada pd  muke saya tu ya..:)


Akhirnya, jika anda berminat untuk turut sama mengamalkannya, terus email saya di nourimirza09@gmail.com atau call/sms di 019-2878326. InsyaAllah saya akan cuba bantu anda untuk sihat, cantik dan yakin diri.
INGINKAN KULIT CERAH GEBU & SEKATA DENGAN CARA SELAMAT?


SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY
Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM)

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan ESP ini ialah;

Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu. menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)

Lelaki : melindungi dari any disease (heart, cancer etc)

Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.

Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?
Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak (air kosong)/sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau oren....JANGAN BANCUH dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

Satu canister ESP ini penggunaan boleh sehingga 3 bulan lebih..jadi memang jimat dan anda memang pengguna yang bijak jika memilih untuk mengamalkan ESP ini.

Jadi, tunggu apa lagi? Jika berminat boleh terus emel saya di nourimirza09@gmail.com atau call/sms saja di 019-2878326 pada bila-bila masa, saya akan bantu anda untuk jadi sihat dan cantik! InsyaAllah.

Wednesday, May 30, 2012

BAGAIMANA GLA COMPLEX MEMBANTU DALAM KESIHATAN & KESUBURAN WANITA

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Ia menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan. Biasanya asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

Apa kebaikan GLA?

Membantu melicinkan kulit, membantu menstabilkan hormon, menambahkan kekuatan pelekatan sel(cellular “glue” ) yang dipanggil E-cadherin (mengelakkan kanser), membantu hubungan suami isteri, mengurangkan PMS disamping dapat mengurangkan kolesterol.

Irregular Period atau kitaran haid tidak teratur adalah antara masalah yang tidak boleh dipandang remeh terutamanya bagi pasangan yang ingin menimang cahaya mata. Kerana ini sedikit sebanyak menjadi faktor ketidaksuburan di pihak isteri.
 
Kenapa perlu mempunyai kitaran haid yang teratur?

Ovulasi berlaku semasa kitaran haid iaitu pada hari ke 14 dari hari pertama kedatangan darah haid. Kitaran haid (period cycle) yang teratur setiap bulan memudahkan untuk anda mengetahui waktu subur dan merancang untuk mendapatkan anak.

Apakah keistimewaan Shaklee GLA Complex berbanding Evening Primrose Oil (EPO) jenama lain?
 
Evening Primrose Oil diambil daripada bunga evening primrose (EP). Benih bunga liar EP mengandungi sehingga 25% asid lemak penting termasuk Linoleic Acid (LA) dan Gamma-Linoleic Acid (GLA). Asid lemak mempunyai banyak fungsi dan sangat penting kepada tubuh kita terutamanya wanita. EPO supplement perlu mempunyai sekurang-kurangnya 8% GLA complex.
Jika anda berminat untuk mendapatkan produk ini, cuma perlu email saya di nourimirza09@gmail.com atau hubungi 019-2878326 pada bila-bila masa. Saya sedia memberi panduan dan perkhidmatan terbaik untuk anda. InsyaAllah.
 
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
 
SET BERSALIN/BERPANTANG - SHAKLEE


Anda tak perlu memikirkan set bersalin yang sesuai dan ekonomi, dan menilai antara jamu itu jamu ini. Dapatkan set bersalin/dalam pantang Shaklee, dengan harga yang cukup murah dan cukup bagus untuk memastikan anda sentiasa bertenaga dalam menguruskan orang baru.

Set ini lengkap untuk sepanjang tempoh berpantang (malah boleh terus diamalkan sehingga 4 bulan selepas proses melahirkan), ini mengandungi:
  1. Vita Lea (multivitamin)
  2. B-Complex (with Asid Folic) 
  3. Vita-C 
  4. Zinc
Kini anda tak perlu risau lagi kerana set ini amat sesuai sekiranya anda menyusukan bayi. Ia tidak mengandungi sebarang bahan aktif yang berbahaya ataupun herba yang tidak sesuai untuk bayi yang menyusu.

Vitalea with iron formula
Memandangkan ibu2 kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka ibu-ibu perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih , lesu dan tak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak adalah sangat baik.
 
B-Complex
Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.
 
Vitamin C 500mg Sustained Release
Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa. Ia akan melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran.
 
Zinc
Ianya adalah antara galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita. Ikan haruan antara makanan yang kaya dengan zinc. Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi.
 
Sesungguhnya janganlah kita ambil mudah dalam penjagaan diri selepas proses mengandung dan melahirkan.  Sistem badan kita memerlukan makanan tambahan seperti ini bagi menggantikan sel darah, tenaga dan sistem antibodi yang makin berkurang.  Untuk kita kekal sihat, cergas dan awet muda bukanlah perkara yang sukar. Anda hanya perlu ada kesedaran diri untuk berubah! Yang paling penting, produk ini dijamin HALAL.
 
Jika anda berminat untuk  mendapat set ini, boleh hubungi saya melalui emel nourimirza09@gmail.com atau boleh terus hubungi di talian 019-2878326.  InsyaAllah saya akan membantu anda untuk kekal sihat dan cantik untuk keluarga tercinta.
 
TOP 10 VITAMIN C BENEFITS


There are many Vitamin C benefits that truly help our bodies stay fit and healthy. Vitamin C, which is also known as ascorbic acid, plays a huge role in regulating our body and protecting it from infections. Vitamin C is found in many fruits and vegetables and it’s fairly easy to get your daily Vitamin C dose with fruits. Vitamin C can also be taken in pill or tablet form if it is required. One of the most important Vitamin C benefits is the strength it gives to our immune system. Vitamin C strengthens our immune system and allows us to recover from colds quickly. It also prevents the progression of the cold into a more severe disease like pneumonia. Scientific studies have proven that Vitamin C reduces many symptoms of colds such as runny noses, coughing, and sore throats.

There are quite a few other Vitamin C benefits too. For example, did you know that Vitamin C helps ensure that your blood vessels dilate in a safe manner? This prevents hypertension from occurring. Hypertension can lead to future complications such as cardiovascular diseases. It’s surprising that healthy hearts are one of many Vitamin C benefits.

Another aspect of Vitamin C benefits are its effects on our eyes. Our eyes are often exposed to UV rays from the sun which is dangerous. These UV rays often create free radicals in our eyes that can cause eye damage and create cataracts. However, Vitamin C is an antioxidant which keeps our eyes healthy by counteracting the free radicals. Daily Vitamin C consumption will ensure that your eyes stay healthy for a long time.

Another one of many Vitamin C benefits is the fact that it prevents scurvy. Scurvy is a very dangerous disease resulting from a lack of Vitamin C in the diet. Many sailors used to die of scurvy before the advent of refrigeration. This was because fruits and vegetables spoiled quickly and thus could be taken on long voyages. The crew had to rely on salted foods which had no Vitamin C. This created a high rate of scurvy among ship crews which killed many sailors during long voyages. Thankfully scurvy is nonexistent today because almost everyone has access to Vitamin C even on long voyages on ships. The advent of refrigeration has been a boon for preserving fruits and vegetables on long trips.

Vitamin C is also a vital nutrient for asthma patients. Asthma patients often need Vitamin C in larger doses because it acts as an antioxidant in their lungs and air pipes. This is one of the most underrated Vitamin C benefits.

There are so many Vitamin C benefits  that it would be unwise to not take your daily requirement of Vitamin C. The US Academy of Science recommends that the average adult male take a minimum of 90 mg a day, and the average adult female should take 75 gram a day. However taking 500-1000 g a day when you’re sick is a good idea too.

sources: http://www.vitamincbenefits.org/
There was an error in this gadget